Projekt EuroHeroes

Evropa byla dříve plná běžeckých idolů – Emil Zátopek, Paula Radcliffe, Stefano Baldini. A opět bude. Díky EuroHeroes.

Domů / Běžecké série / EuroHeroes / Projekt EuroHeroes

Jedinečný projekt, který hledá, podporuje a rozvíjí talenty evropské atletiky.

Profesionální atleti se střetávají na závodech EuroHeroes, získávají body a bojují o titul EuroHero. Záměrem iniciativy EuroHeroes však není jen podpora elitních běžců, ale zejména propagace pohybu a zdravého životního stylu u široké veřejnosti.

EuroHeroes je název iniciativy, kterou RunCzech představil v roce 2018 ve spolupráci s Evropskou atletickou asociací a snaží se najít, podpořit a rozvíjet talenty evropské atletiky. Cílem je najít nové sportovní hrdiny pro evropské publikum. RunCzech chce tímto krokem posílit stávající projekty Evropské atletické asociace a ještě více je rozvinout.

Oficiální video EuroHeroes 2023

Iniciativa EuroHeroes vznikla ze tří důvodů: Chceme, aby evropští atleti více vynikali na celosvětové scéně. Chceme oslavit skvělé lokální atlety. Chceme, aby evropští atleti měli fanoušky, kteří je znají a které inspirují k pohybu.

EuroHeroes byl spuštěn poprvé v roce 2018, kdy se série zúčastnilo 67 evropských atletů.

V roce 2019 jsme věnovali čtyři naše mimopražské 1/2Maratony se známkou kvality World Athletics projektu EuroHeroes, kde se v elitním poli představili pouze Evropané. Série se celkem zúčastnilo 117 elitních atletů a vítězi se stali Daria Mykhailova (UKR) a Yassine Rachik (ITA). Projekt byl Evropskou atletikou hodnocen jako nejlepší běžecký projekt roku 2019.

Po vynucené pauze v letech 2020 – 2022 byl projekt restartován.

V roce 2023 se série EuroHeroes triumfálně vrátila se čtyřmi půlmaratony, které nesly označení World Athletics Road Race Label.

V roce 2024 se EuroHeroes závody opět uskuteční v tradičních městech za účasti silného běžeckého pole.

Souboj o vítězství byl dramatický až do posledního půlmaratonu v Ústí nad Labem, po kterém se vítězi stali domácí Tereza Hrochová (CZE) a Sebastian Hendel (GER). Slavnostní předávání trofejí pro rok 2023 proběhla v zámečku Větruše za přítomnosti zástupce Evropské atletiky Marka Vasice.

„Dnes večer jsme tu, abychom oslavili novou generaci evropských hrdinů, Terezu a Sebastiana. Děkuji vám oběma i všem ostatním běžcům, že tento sport přibližujete masám a motivujete běhat více lidí.“ uvedl Vasic.

Evropa byla dříve plná běžeckých idolů – Emil Zátopek, Paula Radcliffe, Stefano Baldini. A opět bude. Díky EuroHeroes.

Ocenění závodů

Partner

Partner