Domů / O nás / Aktuality / Pět tisíc běžců na Mattoni Ústí nad Labem Running festivalu! Půlmaraton vyhráli Csere a Hrochová

Pět tisíc běžců na Mattoni Ústí nad Labem Running festivalu! Půlmaraton vyhráli Csere a Hrochová

Mattoni Ústí nad Labem Running festival přilákal nakonec téměř pět tisíc běžců, 3200 běžců si zaběhlo soutěžní běhy, 1500 bylo účastníků rodinných běhů. To, že se závod uskuteční v plánovaném termínu, se potvrdilo jen před dvěma dny, když bylo jisté, že povodně v kraji nehrozí. Půlmaraton vyhráli Gáspár Csere z Maďarska a česká olympionička Tereza Hrochová. Rozhodlo se také o vítězích serie Euroherores, kde získali prvenství Sebastian Hendel z Německa a dnes druhá Maryna Němčenko z Ukrajiny. Pořadatelé 14. ročníku závodu navíc spolu s městem věnovali rodinám postiženým následky povodní výtěžek z rodinné míle.

Novinkový Závod na 10 km byl na programu v 9 hodin ráno a odstartoval tak sportovní den. Následovala tradiční součást zdejšího programu Český pohár v para cyklistice za účasti trojnásobné paralympioničky Kateřiny Antošové. Pak dm rodinná míle, para cyklistický závod, odpoledne půlmaraton. Jeho nová trať byla rychlejší a protnula dokonce i dvakrát unikátní industriální zónu areálu Spolchemie. Běžci si užili aplaus a skvělou atmosférou nejen při startu a cíli na Mírovém náměstí, ale podél celé trati, na kterou svítilo ještě hodně teplé slunce.

Na půlmaratonu se už okolo čtvrtého kilometru vpředu oddělili Csere, Serjogins a Gavril, ten s nimi však dlouho nevydržel. Druhou skupinu vedl ve svém teprve druhém půlmaratonu nejlepší český běžec Damián Vích. Také ženy se držely pospolu ve třech – Hrochová s vodičem Jirkou Homoláčem, Maryna Němčenko a Kristina Hendel, ta ovšem na 6. km pomalu ztrácela.

V polovině závodu při druhém průběhu Spolchemií se na čele osamostatnil Csere. Hrochová běžela s Němčemko, kterou se nedařilo setřást, rozhodla až v závěru.

„Doufala jsem, že ji s pomocí vodiče uteču, pokoušela jsem se párkrát nastoupit, ale udržela se. Takže jsem si nechala síly na závěr,“ řekla v cíli Hrochová (1:12:00). „Bylo to pro moc těžké, nerada běhám v teple. Prvních pět kilometrů bylo velice náročných, pak jsem chytila tempo. Celkově první desítka byla rychlá, možná to byl i můj osobák. Jsem šťastná, že se mi podařilo vyhrát EuroHeroes a příští rok přijedu určitě zase,“ dodala nadšená Maryna Němčenko (v cíli za 1:12:09), ukrajinská běžkyně, žijící v polském Leszně. Letos vyhrála půlmaratron v Českých Budějovicích v novém evropském rekordu závodu. Třetí skončila Kristina Hendel (1:13:33) z Německa.

Gáspár Csere naopak navyšoval náskok a doběhl si pro vítězství (1:06:06). „Bylo opravdu velké teplo a já mám navíc rád kopcovitější tratě. Chtěl jsem vyhrát, a to se povedlo, i když kolem chvíli jsem pochyboval, jestli mě Dmitrijs nepředběhne. O čas mi tolik nešlo, už jsem stejně neměl téměř šanci na Euroheroes,“ řekl. Druhý doběhl lotyšský závodník Dmitrijs Serjogins (1:06:42).

Třetí pak skončil nejlepší český běžec Damián Vích (1:07:03). „Sice menší než loni, ale stejně příliš velké vedro. Byl to pro mě očistec. Sezona pro mě skončila v červnu, jsem už unavený na takhle dlouhý závod. Měl přesně o 18 km víc, než by se mi líbilo,“ vykládal.

V Ústí nad Labem vrcholila také serie EuroHeroes. Čtyři půlmaratony RunCzech s podporou Evropské atletiky tvoří sérii, která má za cíl podporovat evropské běžecké talenty. Díky předcházejícím výsledkům (vyhrál v Českých Budějovicích a skončil doběhl druhý v Olomouci) obhájil celkový triumf v EuroHeroes německý běžec Sebastian Hendel z Německa. Přestože tady chyběl, neboť se připravuje na Berlínský maraton příští víkend, poslal aspoň video pozdrav. Na poslední chvíli ještě onemocněl výborný Ital Daniele D´Onofrio.

Premiéru 10 km závodu vyhrál Šimon Koblížek v osobním rekordu 31:26. „Snový závod, ideální počasí. První kilometr jsme běželi ve dvou, pak už jsem letěl celé sám. Kdybych měl parťáka, mohlo to být ještě rychlejší,“ radoval se spokojený ústecký triatlonista a student Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

„Jsme nesmírně rádi, že se závod nakonec uskutečnil v plném rozsahu. Děkujeme městu Ústí nad Labem za podporu, všem složkám IZS, dobrovolníkům a také všem obyvatelům, kteří fandili podél tratě. Příští rok nás čeká 15. ročník, těšíme se na společnou oslavu,“ uvedl po závodě marketingový ředitel RunCzech Jiří Nečásek.

Titulárním partnerem půlmaratonu znovu byla Mattoni, jež přináší pitný režim závodníkům půlmaratonů již 14. rokem. Minerální voda Mattoni je díky vyváženému poměru vápníku, hořčíku a draslíku tou nejlepší volbou nejen pro každý den, ale i pro přirozenou hydrataci a doplnění minerálů před, při i po sportovním výkonu. Proto je s během neodmyslitelně spjata již řadu let.

Posledním podnikem letošní série RunCzech bude Mattoni Liberec Nature Run (12 a 22 km i rodinné běhy), který se koná za dva týdny 5. října.

Výsledky muži

Výsledky ženy

Highlight video bez komentáře